Strategia Energetică a României, un pas mai aproape de adoptare. Sebastian Burduja: „Trebuie să răspundem provocărilor inovativ”. Principalele noutăți

Strategia Energetică a României, un pas mai aproape de adoptare. Sebastian Burduja: „Trebuie să răspundem provocărilor inovativ”. Principalele noutăți
Publicat: 23/08/2024, 17:07

Securitatea energetică, și prin reducerea dependenței de importuri, reprezintă primul dintre cele șase obiective stategice naționale cuprinse în forma finală a Strategie Energetice a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050, respectiv după finalizarea etapei de consultare publică. Mai mult, și prin prisma directivelor și programelor europene, România își propune reducerea semnificativă a gazelor cu efect de seră, așteptată să fie obținută prin eliminarea cărbunelui și creșterea producției din resurse regenerabile, dar și creșterea eficienței energetice, ce poate fi atinsă printr-un consum responsabil, dar și prin creșterea asumată a parcului rezidențial care să fie consolidat și izolat din punct de vedere termic.

Strategia Energetică a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050, un document programatic care se întinde pe 190 de pagini, a fost publicat, vineri, de Ministerul Energiei în forma versiunea rezultată în urma consultării publice, după ce a integrat sugestiile primite de la actorii din societatea civilă, mediul academic și industrie.

Procesul de consultare publică s-a derulat în perioada 14 iunie – 13 iulie 2024, iar o dezbatere cu părțile interesate s-a organizat pe data de 3 iulie la sediul Institutului Național de Statistică. În perioada de consultare s-au recepționat 48 de puncte de vedere scrise din partea actorilor interesați, cu sute de sugestii punctuale. Tot în această perioadă s-a desfășurat consultarea interinstituțională, Ministerul Energiei beneficiind de punctele de vedere ale celorlalte instituții publice cu responsabilități în domeniu.

Tot vineri a fost bifată o nouă etapă a procesului legislativ pentru elaborarea unei noi strategii energetice, la aproape patru ani după proiectul anterior pus în dezbatere publică, nici măcar nu a ajuns pe ordinea de zi a Guvernului.

Astfel, Ministerul Energiei, în calitate de titular, a declanșat vineri și etapei de încadrare pentru a decide dacă „Strategia Energetică a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050” se supune procedurii de evaluare de mediu conform H.G. nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri și programe.

După această etapă, va urma procedura de avizare interinstituțională și adoptarea prin hotărâre de guvern.

Principalele obiective ale României din punct de vedere energetic

Obiectivele Strategiei Energetice sunt, conform documentului publicat vineri:

  1. Securitate energetică
  2. Energie cu emisii scăzute de carbon
  3. Eficiență energetică
  4. Acces fizic la energie pentru toți consumatorii și accesibilitate financiară și competitivitate economică a energiei
  1. Piețe de energie eficiente
  2. Digitalizare, dezvoltarea rețelelor inteligente și securitate cibernetică

„Aveam o necesitate stringentă să adoptăm un nou document programatic”

Potrivit ministrului Energiei, printre noutățile principale ale strategiei, în urma procesului de consulare, se numără accentul pus pe reducerea prețurilor la energie pentru consumatorii casnici și industriali;

„Facem încă un pas în adoptarea unei strategii naționale care va ghida dezvoltarea sectorului energetic într-un mod coerent, bine planificat. Ultima strategie energetică a fost adoptată acum 17 ani, pentru perioada 2007-2020. Aveam deci o necesitate stringentă să adoptăm un nou document programatic. Printre noutățile Strategiei față de documentele programatice precedente aș enumera: imperativul garantării securității energetice a Republicii Moldova, accentul pe scăderea prețurilor energiei pentru consumatori casnici și industriali, dezvoltarea capacităților de stocare, securitate cibernetică și construirea unui lanț de aprovizionare local cu tehnologii și materiale necesare tranziției verzi. Menționez că această Strategie a fost elaborată de experții din Ministerul Energiei, alături de cei din companiile și instituțiile din subordine, precum și de membrii Consiliului Onorific pentru Energie. Nu a fost folosit niciun leu de la bugetul public pentru consultanță externă”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Evoluțiile regionale, contextul climatic și situația economică crează o multitudine de provocări și totodată de oportunități pentru România, în special în domeniul energiei. Trebuie să răspundem provocărilor inovativ, și să utilizăm oportunitățile inteligent. Strategia Energetică este despre investiții care aliniază sectorul energetic la nevoile României de mâine. O Românie cu energie sigură, ieftină și curată”, a declarat Ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja.

„Sectorul energetic este un pilon esențial al procesului de dezvoltare a României în ansamblul său. Viziunea Strategiei Energetice a României este de dezvoltare a sectorului energetic în condiții de securitate, sustenabilitate, creștere economică și accesibilitate. Sectorul energetic trebuie să garanteze disponibilitatea neîntreruptă a produselor și serviciilor energetice la prețuri accesibile pentru toți consumatorii, într-un mod cât mai prietenos cu mediul”, potrivit oficialilor Ministerului Energiei.

Conform sursei citate, România se confruntă cu provocări majore cauzate de fluctuațiile pieței, schimbări climatice și vulnerabilități regionale, amplificate de războiul din Ucraina și de poziția geostrategică la frontieră estică a Uniunii Europene. În aceste condiții, este necesară dezvoltarea unui sector energetic rezilient, capabil să răspundă rapid și eficient în orice tip de criză.

„În contextul necesității de accelerare a tranziției verzi și de îmbunătățire a securității energetice, Strategia Energetică își propune să asigure complementaritatea între: menținerea unor prețuri accesibile și susținerea competitivității economice; tranziția graduală de la combustibili fosili la surse de energie regenerabilă și/sau cu emisii reduse de carbon; dezvoltarea capacităților de stocare; îmbunătățirea eficienței energetice; diversificarea surselor de energie autohtone; întărirea rețelelor de transport și distribuție a energiei; încurajarea creșterii consumului intern în condiții de eficiență; flexibilizarea rețelelor și crearea unei piețe competitive și performanțe care să ofere consumatorilor un rol central”, este mesajul instituției.

„România dispune de angajamentul ferm, resursele naturale, financiare și umane pentru modernizarea sectorul energetic și afirmarea drept un lider regional. Sectorul energetic trebuie să fie pregătit să susțină transformarea economiei în ansamblu și să contribuie la îmbunătățirea calității vieții”, a transmis Ministerul Energiei.

„Strategia Energetică a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050” poate fi consultată AICI. 

Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ

Citește și:

Ministerul Energiei propune o nouă Strategie Energetică a României, pentru 2025-2035, cu perspectiva anului 2050. Obiectivele fundamentale

Strategia energetică a României, investiții de 22,6 miliarde de euro pentru obiectivele prioritare – DOCUMENT

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Exclusiv. Călin Georgescu: România e o colonie cu cetățeni sclavi
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Marii producători de mașini, nevoiți să plece de pe cea mai mare piață auto din...